Alweer bijna zeven jaar uit huis, mijn tips

Halleluja. Gaat de tijd echt zo snel? Bijna zeven jaar geleden verliet ik het ouderlijk huis. Ik was 15, bijna zestien. Nu 22 bijna 23. De tijd vliegt en wat was/is het leerzaam! Nu de zomervakantie net begonnen is leek het mij een goed moment om mijn tips op een rijtje te schrijven. Er zullen in augustus/september weer een hoop aankomende studenten/mbo’ers het huis uit gaan en wie weet heb je er wat aan.

Ik was dus 15 toen ik het huis van mijn ouders verliet. Ik ging niet naar een internaat of iets, maar naar een studentenhuis! Mijn mbo opleiding was in Barneveld en ik wilde niet elke dag vanuit Amsterdam met de  trein naar Barneveld reizen. Ik ben vrij zelfstandig opgevoed dus mijn ouders durfde dat wel aan.

In Barneveld woonde ik in een huis met nog zes andere meiden. Het was best een rommelig huis, maar geen echt studentenhuis zoals ik dat in Groningen ken. Ik had een kamer van 10m2. We deelden de badkamer, keuken, wc en een mini woonkamer. De andere meiden in het huis waren meestal 2-3 jaar ouder dan dat ik was en sommige voelde wel echt aan als een zus voor mij. Als ik iets niet snapte dan hielpen ze mij, zowel met studeren als met andere dingen.

Apart koken is duur
Bij mijn ouders wonen wij met z’n vieren, ik heb 1 broer, maar in dit huis woonde ik opeens met nog zes andere meiden. In het begin vond ik dit wel lastig. In alle huizen waar ik tot nu toe heb gewoond aten we eigenlijk nooit samen. Iedereen kookt(e) apart en wanneer hij/zij dat wilt. Dit kan een voordeel zijn, want je eet gewoon waar jij zin in hebt en vaak ook op het tijdstip wanneer jij wilt eten. Maar hierdoor moet je soms ook best lang wachten tot je aan de beurt bent, of je moet eerst de zooi van een ander van het aanrecht wegzetten voor je überhaupt aan de slag kan. Daarbij is het ook een stuk duurder om altijd alleen te eten. Je gooit eerder dingen weg, hebt vaak iets over (ik at de restjes altijd de volgende dag) enzo.

Als je maar 1 badkamer in je studentenhuis hebt en je woont met meerdere mensen, dan heb je niet alleen een wachtrij voor de keuken, maar ook voor de douche en wc.

Na vier jaar in Barneveld te hebben gewoond vertrok ik naar het mooie Groningen. Ik had mijn mbo opleiding afgerond en begon met een nieuwe opleiding. Mijn kamer in Barneveld had mijn vader destijds gevonden en ik ging toen samen met mijn ouders kijken bij de verschillende kamers.

In Groningen ging dit anders. Via Facebook vond ik mijn eerste kamer in de stad en ik ging daar alleen heen. Ik keek, vond het mooi en zei ja is goed. Een paar maanden later tekende ik het contract en toen ik weer in het huis kwam dacht ik “oh my god wat een kraakpand”. Ik had namelijk ja gezegd bij het eerste huis/kamer die ik had gezien. Ik dacht ja, nu heb ik tenminste wat als ik iets nieuws wil komt dat vanzelf wel als ik wat meer mensen ken.

In mijn eerste huis in Groningen woonde ik in een gemengd huis en in totaal met 7 mensen. We hadden drie keukens, twee badkamers en twee wc’s. Mijn kamer was een heel fijn plekje, midden in de stad en ik betaalde niet veel  geld. Maar woonde dus wel in een soort kraakpand althans, het zag eruit als een kraakpand ;).

Na 1,5 jaar in mijn eerste kamer in Groningen te hebben gewoond ging ik naar een nieuw huis. Iets duurder, minder centraal, met twee (vrouwelijke) huisgenoten. Ik had twee aparte kamers. Een om in te slapen en een om te leven. Leek mij ideaal! Uiteindelijk heb ik hier niet heel lang gezeten. Het leef gedeelte was best klein, net te klein om er echt iets te kunnen. Zeker met de hoeveelheid spullen die ik in de afgelopen jaren heb verzameld, haha!

Inmiddels woon ik weer in een ander huis. Ik heb een eigen badkamer, halleluja, deel de wc met twee andere en deel de keuken met 6 anderen. Bij dit huis heb ik ook een heerlijke tuin en zit ik op een super fijn plekje. Vijf minuten van de stad, tien minuten van het Zernike en op 200 meter ligt het Noorderplantsoen.

Toch denk ik er weer aan om opnieuw te verhuizen. Na zes jaar in een studentenhuis te hebben gewoond ben ik er best klaar mee. Ik ben langzaam aan toe aan een eigen plek. Of helemaal alleen of met een vriendin. Een schoon, rustig en fijn plekje waar ik mij helemaal thuis voel.

Nog even een paar tips op een rijtje als je een (nieuwe) kamer gaat zoeken:

  • Maak gebruik van je netwerk
  • Maak gebruik van de verschillende Facebook pagina’s
  • Meubelen en dergelijke hoeven niet heel duur te zijn. In Groningen zijn bijvoorbeeld ook veel kringloopwinkels waar je leuke spullen kan kopen. Om deze eigen te maken kan je ze in een leuke kleur schilderen.
  • Vraag bij het bekijken van je kamer of het bestek/de pannen etc gezamenlijk gebruikt worden of dat iedereen zijn eigen spullen moet hebben.
  • Vraag jezelf af: Wil ik in een verenigingshuis (als je lid word natuurlijk) wonen, een studio, een gemengd huis etc.
  • Bereken voor jezelf wat je per maand kwijt kan zijn, inclusief boodschappen, eventuele extra internet kosten, verenigingskosten etc. Wees realistisch. In je studententijd ga je niet op een houtje bijten en alles kan best hoog oplopen!

 

Liefs,
Kirsten

Ps: Woon jij al op kamers? Of ga je binnenkort uit huis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *