Ben ik te direct?

Ik ben veel met mijn persoonlijke ontwikkeling bezig. Vind het belangrijk om vooruit te blijven gaan en mezelf te verbeteren. Sinds ik uit huis ben gegaan, dat is inmiddels zes jaar geleden, hoor ik regelmatig dat ik erg direct ben. Voor sommige te direct. In het begin trok ik mij daar niks van aan. Ik kan gerust zeggen dat ik mij de eerste vier jaar er niks van aan trok. Elke keer als iemand dat tegen mij zei gaf ik als antwoord: ‘dit is wie ik ben, of je het nu leuk vind of niet’. Ik ben best hard daarin. Het maakt mij niet meer uit wat iemand van mij vind, je accepteert het of niet. Toch ben ik er meer over na gaan denken. In Groningen hoor ik het ook steeds vaker. Wo, wat ben jij direct.. Moet ik dan koppig zo door blijven gaan, of moet ik mij aanpassen? Moet ik proberen op sommige mensen wat genuanceerder te reageren? Moet ik datgene doen wat ik nooit heb willen doen, mezelf aanpassen? Waarom moet ik mij wel aanpassen en een ander niet? Dat ik het lastig vind is een ding wat duidelijk is. Ik weet niet zo goed wat ik met de goed bedoelde adviezen aan moet.

Want dit is toch wie ik ben? Altijd een mening, recht voor z’n raap, duidelijk in wat ik wil.. Waarom zou ik dat voor iemand veranderen? Waarom zou ik mij aanpassen voor iemand die moeite heeft met hoe ik in elkaar zit. Ik kan niet anders dan hier al dagen over malen. Ik merk aan mezelf dat het mij bezig houd. Voor het eerst lijkt het alsof ik het belangrijk vind wat een ander van me vind. Of, misschien zeg ik dat niet goed. Ik sta open voor een advies van anderen. En dat vind ik een goede ontwikkeling. Het betekent dat ik niet meer zo bitter hard ben. Vroeger voelde ik mij aangevallen als iemand goed bedoeld advies gaf over mijn gedrag. Nu probeer ik het te relativeren en te kijken wat ik er aan heb, om er vervolgens wel of niks mee te doen. Lastig. Heel lastig vind ik het. Natuurlijk lukt dit niet altijd, soms val ik terug in mijn oude patroon en word ik opnieuw hard en komt mijn muur weer naar boven. Maar steeds vaker stel ik mij ‘bewerkbaar’ op en ga ik het gesprek aan. Waarom vind je mij dan te direct, of te hard? Wat maakt mij harder dan jij? Tegenwoordig vind ik het interessant om dat gesprek aan te gaan. Die ontwikkeling vind ik mooi om te zien bij mezelf.

Kijk. Laten we eerlijk zijn, helemaal veranderen zal ik nooit. Dat wil ik niet. Ik ben direct en een tikkeltje hard naar de buitenwereld. Dat Amsterdamse karakter zal nooit verdwijnen. Dit is wie ik ben. Wat ik wel wil leren is om dit, soms, wat genuanceerder te doen. Niet iedereen kan namelijk tegen mijn directe antwoorden. En toch komt meteen weer naar boven, waarom vinden mensen dit moeilijk? Is het niet veel fijner om direct te horen wat iemand ergens van vind dan dat je het later achter je rug hoort? Natuurlijk begrijp ik dat het pijn kan doen. Ik vind het ook niet altijd fijn, maar ik weet wel direct wat je bedoeld en ik weet wat ik aan je heb. Het is een hele eerlijke manier. Een manier die ik heel erg waardeer. Hoe vaak ik niet heb mee gemaakt dat iemand iets achter mijn rug om zei is niet meer op twee handen te tellen. Een hekel heb ik er aan. Zeg het gewoon in mijn gezicht. Pijnlijk, maar duidelijk. Het moet toch als een messteek in je rug voelen als iemand achter je rug om shit over je loopt te zeggen?

Nu lijkt het alsof ik alleen de negatieve dingen recht in iemand zijn/haar gezicht zeg. Dat is niet waar. Ook de positieve dingen zeg ik graag tegen de persoon zelf, recht in zijn/haar gezicht. Daar hoor je dan nooit iemand over.. Ik blijf het een lastig onderwerp vinden. Want waarom moet ik mijn ‘te directe’ manier aanpassen, als iemand anders de messteken in iemand zijn rug niet veranderd? Het is iets waar ik over blijf nadenken en over blijf praten met vrienden en familie.

Wat vind jij? Is iemand te direct als diegene recht in je gezicht zegt wat hij/zij vind? Moet diegene zich altijd aanpassen? Ik weet het niet. Ik ga er verder over nadenken.

 

7 Comments

 1. Lies 24 december 2016 / 17:40

  Wow, moeilijke. Ik ben wel voor eerlijkheid, maar dat is niet altijd hetzelfde als directheid. Veel hangt immers af van hoe je het brengt. En als dat met de beste bedoelingen is, dan moet het wel kunnen volgens mij.

  • Kirsten 31 december 2016 / 10:28

   Snap ik Lies. Binnenkort leg ik uit waar deze directheid vandaan komt. Want het is deels mijn opvoeding, maar er zit ook een deel bij waar ik niks aan kan doen. Fijne jaarwisseling en een gelukkig nieuw jaar!

 2. Lisette 24 december 2016 / 21:26

  Ik denk dat het goed is dat je er over na denkt. Ik ben zelf ook wel vrij direct, nu is het denk ik meer dat je op bepaalde momenten mort beslissen iets niet te zeggen. Mensen kunnen er inderdaad van schrikken, en soms ik het ook goed om iets niet meteen te zeggen. Verder blijf lekker jezelf!

  • Kirsten 31 december 2016 / 10:30

   Snap wat je bedoeld Lisette. Het is soms lastig, want het is een onderdeel van wie ik ben. Soms is het er al uit voor ik er echt over na heb gedacht, haha. Binnenkort leg ik uit waar dat vandaan komt. Ik wil je een fijne jaarwisseling wensen en een gelukkig nieuw jaar!

 3. Tessa 31 december 2016 / 10:15

  Het ligt er erg aan hoe je iets brengt. Direct zijn als in eerlijk zijn vind ik alleen maar prima. Maar soms mag je wel iets diplomatiek brengen want het kan ook juist heel bot overkomen. Zo had ik een heel directe collega die juist door haar directheid zich heel kwetsend naar andere mensen toe opstelde. Toen ik zei dat ik dat vervelend vond, kreeg ik als antwoord: het is niet mijn probleem dat jij er niet mee kunt omgaan. Typisch voorbeeld van TE direct zijn.

  • Kirsten 31 december 2016 / 10:31

   Snap ik Tessa. Te is natuurlijk nooit goed.. Maar het is best lastig om met iedereen rekening te houden haha! Binnenkort leg ik in een blogpost uit waar mijn directheid vandaan komt. Het is een stukje opvoeding en karakter. Later meer daarover ;). Ik wil je een fijne jaarwisseling wensen en een gezond 2017!

 4. Flippo 8 februari 2017 / 13:34

  Ik denk dat je jezelf te rade kunt gaan of je het prettig vind om direct tegen iemand te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *