Gastblog van Sollicitego: tips om te solliciteren na je studie!

Hoi lieve mensen, het nieuwe studie jaar is alweer lang en breed bezig (de eerste tentamens zijn weer gemaakt) en de open dagen zijn weer van start gegaan. Voor de een is dit het eerste jaar op de universiteit of de hogeschool, maar voor een ander is dit wellicht het laatste jaar als student. De hoogste tijd dus om wat sollicitatietips met je te delen! Sander van Sollicitego benaderde mij of hij een paar tips met jullie via mijn blog mocht delen. Zo gezegd zo gedaan. Hier de tips! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben.

 

Sollicitatietips voor na je studie

Het is zover, het einde van je studie is in zicht en je mag gaan afstuderen. Aan de ene kant heel fijn want je bent die collegebanken wel een beetje zat. Aan de andere kant.. wat nu?! Er is een grote kans dat je een baan gaat zoeken. Misschien weet je precies welke richting je op wilt, misschien ben je je nog aan het oriënteren. Aan de slag in loondienst of als ZPP’er. Eén ding is zeker, die sollicitatiebrieven moeten geschreven worden. Hopelijk kun je mijn tips hierbij goed gebruiken!

 

Probeer op te vallen

In deze nieuwe wereld van banen en opdrachten is het misschien lastig om te bedenken waar je moet beginnen. Het vinden van een baan die goed bij jou past is niet niks. Bedrijven hebben de keuze uit vele sollicitanten en het is daarom belangrijk dat je opvalt. Zorg er daarom voor dat je cv in orde is en je jouw unieke ervaringen hierin goed laat uit komen. Wees daarnaast enthousiast tijdens een sollicitatiegesprek zodat je een goede indruk achterlaat. Zo kun je bijvoorbeeld een slimme vraag stellen of een opvallend feitje over jezelf vertellen zodat de werkgever jou niet vergeet.

 

Houdt rekening met het bedrijf

Wanneer je gaat solliciteren is het belangrijk dat je naast de functie-eisen, de waarden van het bedrijf in je achterhoofd houdt. Wat vinden ze belangrijk binnen het bedrijf en waar hechten ze veel waarde aan? Probeer hier op in te spelen door te bedenken hoe jij dit in kunt vullen en benoem dit. Kijk daarnaast welke eerdere ervaringen je kunt koppelen aan de functie-eisen van de vacature. Zo laat je goed zien waarom jij de juiste kandidaat bent voor de job. Houdt het niet te algemeen en maak het persoonlijk!

 

Verkoop jezelf op natuurlijke wijze

Probeer in je brief en tijdens een gesprek jezelf te verkopen maar overdrijf niet. Stel jezelf niet te bescheiden op, het bedrijf wil immers weten wat jij allemaal kan. Benoem echter geen vaardigheden die je eigenlijk niet beheerst want mocht je de baan krijgen, dan moet je dit ook waarmaken. Het kan best lastig zijn om dit op de juiste manier te doen. Het is dan ook niet gek om hier hulp bij te vragen. Bij Sollicitego bieden ze sollicitatietrainingen aan waarin je leert hoe je dit moet doen. Daarnaast kunnen zij je ook helpen met jouw cv of sollicitatiebrief.

 

Succes met je sollicitatie!

 

Deze gastblog bevat betaalde content.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *