Heb ik een winterdip?

Ik ben op kantoor en we hebben het over “de donkere dagen voor Kerst”. Ik heb het idee dat ik er dit jaar meer last van heb dan ooit tevoren. Nooit maakte ik er een probleem van dat de zon eerder onder ging en dat het donker en koud buiten is. Ik ben namelijk dol op de winter. Heerlijk die ijzige kou op mijn wangen om vervolgens thuis in de sauna op te warmen. Nee hoor, mij hoor je niet klagen! Tot dit jaar. Ik weet nog niet helemaal waar het mee te maken heeft, maar ik heb het er moeilijk mee. Voel mij een beetje een aansteller, ik had er tenslotte nooit last van.

Ik noem de dingen in mijn hoofd op die anders zijn dan andere jaren. Voorheen was ik heel veel buiten, was ik nooit een volledige dag binnen te vinden. En nu? Nu loop ik drie dagen in de week stage op kantoor. Mijn wekker gaat vroeg, ik kom het kantoor binnen als de zon eindelijk op is en ik ga naar huis als het alweer donker is. Het enige moment dat ik merk dat het licht buiten aan staat is als we van kantoor naar de brasserie lopen.

Dat ik de klachten herken vind ik niet zo gek. Als jong meisje (niet dat ik nu oud ben hoor, maar toch) kampte ik veel met depressieve gevoelens, dus de alarmbellen kwamen direct alweer naar boven toen ik mij minder lekker in mijn vel voelde komen.

Waar ik dit aan merk? Ik heb nergens zin in, ben snel chagrijnig, zonder mij af (en dit is lastig te onderscheiden bij mij aangezien ik heel graag veel alleen ben), voel me futloos, jank om alles en iedereen, wil hele dagen slapen en zorg niet goed voor mezelf. Daarbij merk ik dat ik mijn gevoel niet goed kan omschrijven. Enerzijds heel graag van alles wil doen, maar zodra ik eenmaal datgene wil doen liever mijn bed weer in duik.

En die winterdip heeft toch echt wel te maken met het te weinig zien van daglicht. Ik slik vitamine D, maar nog niet in de juiste dosering. Hier ga ik dit weekend uiteraard verandering in brengen. De orthomanueel arts had het vrijdag ook nog over lichttherapie wat ik zou kunnen gebruiken. Heb jij hier wel eens gebruik van gemaakt?
Maar ja, het liefst pak ik gewoon samen met mijn racefiets het vliegtuig naar een warm oord en kom ik in maart wel weer terug….

Heb jij wel eens last gehad/ heb jij last van een winterdip? Hoe ga jij hier mee om?

 

Liefs,

Kirsten

2 Reacties

 1. 13 december 2017 / 23:33

  Als je een momentje vrij hebt moet je toch proberen om lekker naar buiten te gaan en die ijzige kou lekker je huid aan laten raken. Dat je te weinig “licht” ziet heeft er toch wel iets mee te maken. Dus ondanks de kou, zodra het zonnig of licht is buiten even eruit!

  • Kirsten
   Auteur
   18 december 2017 / 12:38

   Ja ik vind de kou op zich geen probleem, alleen dat er zo weinig licht is.. 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *