Mijn zelfbeeld

Mijn zelfbeeld, het is iets waar ik enorm trots op ben. Waar ik vroeger het liefst elke spiegel ontweek, loop ik er nu misschien een keer te veel langs. Ik kan minuten lang staren naar mezelf, kijken naar mijn progressie. Soms maakt dit mij heel blij, maar er zijn ook (nog steeds) dagen dat ik er verdrietig van word. Het is iets geks, soms iets ongrijpbaars en vooral iets wat zich in mijn hoofd (mentaal!) afspeelt.

 

Zelfbeeld niet afhankelijk van je gewicht/postuur

Vroeger vertelde ik mezelf elke dag “als je over een paar jaar “fit” bent, dan krijg je vanzelf een goed zelfbeeld. Dan word je blij van jezelf en zal je vanzelf een glimlach op je gezicht krijgen van wat je ziet.” Als ik hier op terug kijk vind ik het een lastige uitspraak. Want ik bén nu blij met mijn zelfbeeld en ik ben echt 100 keer fitter dan ik vroeger was. Toch ben ik nog lang niet op het punt waar ik met mijn fysiek wil zijn, terwijl ik wel heel blij ben met mijn zelfbeeld.

Sinds ik steeds meer bezig ben met mijn mentale gesteldheid merk ik dat mijn zelfbeeld enorm is gegroeid en dat ik blij met mezelf durf te zijn, zonder dat ik vind dat het al “goed genoeg is”. Ik heb geleerd dat mijn zelfbeeld, hoe ik over mezelf denk en wat ik van mezelf vind, niet afhankelijk hoeft te zijn van mijn gewicht/postuur/fitheid.

Ik mag er namelijk ten alle tijden zijn. Ik ben namelijk goed zoals ik ben, met een maatje meer of minder. Met extra spiermassa, een laag vetpercentage en met alles wat daar tussen zit. Het is iets wat ik mezelf jaren lang heb aangepraat. Tot ik dacht: “wie de fuck hou ik nu eigenlijk voor de gek!?” Want door mezelf jaren lang te kleineren had ik alleen mezelf er mee. Het bracht me niet tot wat ik zelf wilde: meer zelfverzekerdheid. Ik heb met veel mensen gepraat en ben vaak in therapie geweest bij psychologen. Onder andere om over mijn zelfbeeld te praten.

Ik had mezelf namelijk helemaal de put in gepraat, maar kan nu toch wel echt zeggen dat ik mezelf uit de put heb gehaald en trots ben op wie ik ben en op wat ik in de spiegel zie. Het is niet zo dat ik nu opeens zelfverzekerd ben, dit is een hele lange weg geweest waar ik jaren hard aan heb gewerkt. Sinds een jaar ben ik echt trots op wie ik ben en durf ik steeds meer mezelf te zijn.

Mijn huidige doel

Al een behoorlijke tijd heb ik een doel voor ogen: een (veel) lager vet percentage en mooi gespierd. Niet een heel concreet doel, maar voor mij werkt dit momenteel goed. Toen ik bij Health Advies Breda werd gemeten zat ik op een vetpercentage van 30%. Toen zei ik tegen mezelf, het moet uiteindelijk gewoon rond de 15% zitten. Het is al even geleden dat ik in Breda was, dus het is de hoogste tijd weer om mijn agenda erbij te pakken en een dagje/weekendje Breda te boeken. Ik ben enorm benieuwd hoe hoog/laag mijn vetpercentage nu is.

De laatste tijd was ik best een beetje ontevreden. Ik dacht dat ik geen progressie maakte, dat ik te weinig pr’s knalde en dat ik te veel at. De balans tussen het vele wielrennen en de gym blijf ik enorm lastig vinden. Helemaal in combinatie met de pijn die ik in mijn benen voel.

Foto’s

Ik maak behoorlijk vaak foto’s van mijn spiegelbeeld en dat doe ik om een paar redenen:

  1. Is leuk voor Instagram ;P
  2. Maar vooral omdat het zo super makkelijk is om te zien of je progressie maakt!

Ik zet vaak oude en nieuwe foto’s naast elkaar om te kijken of ik verschil zie. Soms niet, maar vaak zie ik best veel. De laatste tijd zie ik vooral positief effect, maar het komt heus wel eens voor dat ik denk “goh op die oude foto ben ik slanker oid”. Dan is het belangrijk om niet volledig de weg kwijt te raken, want het is tenslotte maar een moment opname. Het kan zijn dat je net een liter water hebt weggetikt, of dat je net iets hebt gegeten waarvan je buik op zet of dat je bijvoorbeeld ongesteld moet worden. Probeer je dus niet blind te staren op de foto’s, maar zorg dat het je een beetje helpt.

Wat ook heel fijn is, is om filmpjes te (laten) maken tijdens het trainen! Op die manier kan je ook een goede vergelijking maken. Ik plaatste laatst weer een video van de lat pulldown op Instagram. In mijn verhaal vergeleek ik die met een van vier maanden terug en ik zag enorm veel verschil!

Naja, ik vind het wel weer genoeg voor vandaag! Ik duik de gym in. Werken aan een nog betere progressie. En dat zelfbeeld? Dat groeit heus wel mee, maar is niet afhank

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *