Paardenhouderij | De opleiding in Barneveld jaar 1 + 2 (mijn ervaring)

Hi allemaal! Inmiddels ben ik alweer een jaar ‘afgestudeerd’ van mijn mbo opleiding Paardenhouderij en Management niveau 4. Het leek mij de hoogste tijd om terug te blikken op vier ontzettend leuke jaren en jullie te vertellen of dit wel of niks voor jou is. Hou hier natuurlijk wel rekening met het feit dat ik vijf jaar geleden begon en in de tussentijd er allerlei dingen kunnen veranderd zijn. Vandaag vertel ik je van alles over jaar 1 en 2, omdat alles in een keer vertellen gewoon veelte veel is.

Mocht je specifieke informatie over de opleiding willen weten, kijk dan even op de website of neem even contact met de school op.

088 – 020 61 00

info.barneveld@groenhorst.nl.

http://www.groenhorst.nl/groenhorst-scholen/barneveld

Goed, dat gezegd hebbende, laten we beginnen over mijn ervaringen! Ik was vijftien toen ik aan de opleiding begon en ik ging toen ook voor het eerst het huis uit. Allemaal nieuwe ervaringen dus, maar wel iets waar ik echt ontzettend naar uit keek. Ik woonde in een klein huisje in het dorp, zo’n tien minuten fietsen naar school.

De eerste week gingen wij op introductie kamp en ondanks dat dit best een eindje fietsen is, wat ik persoonlijk helemaal niet zo’n probleem vond als de meeste mede leerlingen, was het erg gezellig. Je krijgt op deze manier een aantal eerste indrukken van je nieuwe klasgenoten en docenten. Maar geloof mij als ik zeg dat dit niet heel erg bepalend is. Op het kamp ging ik namelijk met meiden om waar ik gedurende de opleiding niet altijd meer mee omging en andersom.

Zodra je terug komt van kamp begint het echte school leven. En als ik dit nu type, krijg ik weer de zenuwen van toen in mijn buik. Oh wat vond ik het stiekem spannend zeg! Het was allemaal zo nieuw, zo anders dan de middelbare school en zo ontzettend waar ik al die tijd naar had uitgekeken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet meer precies weet welke vakken je in het eerste en tweede jaar kreeg, maar ik kan me nog wel een inschatting maken.

We kregen voornamelijk lessen over paarden. EHBO voor paarden, dressuur les, spring les, anatomie van het paard (heel interessant!), fokkerij (tweede jaar) en moesten een keer per week de stallen mesten op stal waar wij de praktijk lessen hadden. Iets wat ik overigens heel goed vind, want ook dat hoort bij dit leventje.

Naast de paard gerelateerde lessen kregen we ook gewoon Engels, Nederlands, rekenen, scheikunde en natuurkunde. Dat zijn vakken die je van de overheid gewoon moet halen en waar in mijn ogen niks mis mee is. Want mocht je na je mbo opleiding toch door willen stromen, dan moet je dit allemaal gehad hebben.

De docenten die mij de paard gerelateerde lessen gaven waren voornamelijk dierenartsen of mensen die zelf de opleiding hebben afgerond. Je krijgt dus les van kundige docenten die weten waar ze het over hebben.

Over het algemeen werden de boeken door de docenten zelf gemaakt, of in ieder geval door de opleiding, en dat is wel iets wat ik zelf erg jammer vond. Er zijn namelijk hele mooie informatieve boeken over paarden te vinden. Twee van die boeken review ik binnenkort op mijn blog. Maar ik heb geen idee hoe dat nu is.

De praktijk lessen werden gegeven bij manege de Burght. Deze manege ligt op zo’n vijf a tien minuten fietsen van school. We kregen hier zaal en val training, iets wat ik echt super leuk en belangrijk vind. Kom ik weer met mijn liefde voor #ruiterfitheid/#ruiterfitness. Wat mij betreft mogen ze hier nog wat extra aandacht aanbesteden.

Elk jaar gingen wij twee keer op stage en ook hier krijgen jullie binnenkort meer over te lezen. De eerste verhalen over mijn stages staan zelfs al online. Want in mijn eerste jaar was dit mijn leukste stage, en in jaar twee vond ik het hier helemaal super.

Ik heb echt ontzettend genoten van mijn vier jaar in Barneveld en kijk er vaak nog met een brede glimlach op terug. Ik heb er ontzettend veel geleerd en beleefd. Binnenkort vertel ik jullie over het derde en vierde jaar.

De opleiding heeft ook een heel leuk filmpje die zeker de moeite waard is om te bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *