Paardenhouderij| De opleiding van Groenhorst Barneveld jaar 3 + 4 (mijn ervaring)

Op acht juni konden jullie mijn ervaring lezen van jaar een en twee van Groenhorst Barneveld. Vandaag dus de hoogste tijd om het te hebben over jaar drie en jaar vier. De laatste twee jaren staan nog redelijk goed op mijn netvlies, vooral jaar vier. Dat is namelijk nog niet zo lang geleden.

Groenhorst Barneveld heeft de paardenhouderij opleiding niveau 4 zo in gedeeld dat je in jaar een en twee meer niveau drie vakken haalt en vanaf jaar drie je volledig richt op niveau vier. Waarom dat is, weet ik niet precies, maar dat zal wel vanuit de overheid zo moeten. Nu weet ik dat de opleiding verkort is naar drie jaar, dus ik kan jullie, helaas, niet precies vertellen hoe het er nu aan toe gaat. Misschien is het leuk om een keer terug te gaan en in gesprek te gaan met het Groenhorst? Wie weet wat we voor elkaar kunnen betekenen..

Jaar drie en vier gaan meer over management. Je hebt, volgens mij, bijna geen praktijk lessen meer en bent vooral bezig met het serieuzere werk. In jaar drie moesten wij een optimalisatie plan voor een bestaand bedrijf opstellen. Samen met twee klasgenootjes waren wij bezig met de optimalisatie van Hippisch Centrum Muiderberg. Een van de meiden uit mijn groepje reed daar zelf veel, waardoor het fijn was om een goed plan voor hun te maken. We zaten geregeld rond de tafel met het bedrijf. Dit was in het begin best een pittige opdracht. De overgang van wat je moet doen in jaar twee naar de vele management taken in jaar drie waren wat pittig, nogmaals, ik weet niet hoe dat nu is, maar dat was destijds mijn ervaring.

Als ik er op terug kijk vind ik het echt een leuk project. We dachten over van alles na. Van grotere, betere stallen, tot zonnepanelen op het dak. Wij gooiden al onze energie in het plan en dat was, volgens mij, ook echt wel terug te zien. Het is een project waar je het hele jaar mee bezig bent, maar doordat je tussendoor stage liep, was je er in het tweede deel wat meer uit. Wij hadden geluk dat een van de meiden uit ons groepje in die periode bij dat bedrijf stage liep, waardoor zij heel erg verbonden was met het bedrijf en ons goed op de hoogte kon houden terwijl wij op een ander bedrijf druk bezig waren. Het bedrijf waar ik toen stage liep was ontzettend leuk en daar heb ik van de week al over geschreven.

In jaar drie ga je ook op reis met school! Met de bus ga je ‘s ochtends vroeg naar Wenen waar je een week vertoefd. Wij gingen onder andere naar de Spaanse rijschool en hadden veel vrije tijd. Het was een fantastische week die alle klasgenoten nog dichter bij elkaar brengt. Tijdens die week mag je op stap, kan je shoppen, ga je uit eten.. Noem het maar op! Wij zaten ook vaak met onze docenten op het terras een biertje te drinken. Zo gezellig! Je leert je docenten in zo’n week heel anders kennen en dat maakt de band die je met iemand hebt nog beter.

In jaar vier moesten wij een ondernemingsplan maken. Een ontzettend tijdrovend project wat je net als het optimalisatie plan in jaar drie, ook in groepjes doet. Ook dit is een project wat het gehele jaar duurt en veel aandacht en tijd vraagt. Alsjeblieft, onderschat dit niet. Zorg dat je aanwezig bent in de lessen en vraag hulp als je het niet begrijpt. Wat ik ontzettend leuk vond aan dit project was dat wij werkten met directeuren van grote bedrijven. Zo was een van de coaches de directeur van Alfa Accountants Assen en Groningen (dit was onze coach), de directeur van Rabobank Barneveld en Wilfred Franken van PPHO. Alle drie hele interessante mensen die je ontzettend veel kunnen en willen leren over ondernemen.

Ik was erg blij met onze coach, zeker op het moment dat wij gesprek met hem op zijn kantoor hadden in Assen. Die avond ervoor sliep ik namelijk bij mijn vriend waardoor ik niet uren in de trein hoefde te zitten. 😉 Scheelde een hoop, haha!

Jaar vier vliegt trouwens voorbij. Ondanks dat je op een gegeven moment komt dat je het ondernemingsplan vervloekt, want dat gaat echt gebeuren, vliegt de tijd. Voor je het weet zijn alle toetsen en examens voorbij en sta je in je gala jurk op het eind gala. Een gezellig feest waarin je iedereen eens in een jurk ziet in plaats van in zijn/haar paarden kleding.

Samen met mijn knappe vriendje naar het eind gala!

Samen met mijn knappe vriendje naar het eind gala!

Ik denk nog erg vaak terug aan mijn vier jaar in Barneveld. Binnenkort vertel ik jullie nog van alles over de geweldige sfeer op school, deel ik tips met jullie over hoe je goed voorbereid op pad kan gaan naar je (eerste) stage gesprek en nog veel meer. Ik hoop dat jullie allemaal geslaagd zijn en na de zomer kunnen beginnen aan je nieuwe opleiding. Mocht je nou na de zomer vakantie naar Groenhorst Barneveld gaan, laat het mij dan vooral even weten! Dat vind ik echt ontzettend leuk om te horen.

Liefs!

4 Comments

 1. Cynthia - Liefde voor mode 21 juni 2016 / 18:34

  Ahh wat leuk is dit om te lezen! Ik ontdekte je blog pas vandaag maar ik ga zeker nog vaker terugkomen. Hoewel het op mijn blog helemaal niet meer terug te zien is, heb ik ongeveer 9 jaar een eigen paard gehad, waarmee ik op Z niveau dressuurwedstrijden heb gereden. Ik heb altijd de hoek van opleidingen heel interessant gevonden maar ik heb me uiteindelijk toch maar op de opleiding pedagogiek gericht. Geen spijt van gehad, maar als ik dit zo lees had me dit ook zoooo tof geleken! Ik ben benieuwd of jij nu ook werk hebt in de ‘paardenwereld’ of iets totaal anders doet. Zo goed heb ik je blog nog niet bekeken.

  Groetjes!

  • Kirsten 21 juni 2016 / 19:10

   Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden! Welkom! Blijft een prachtige sport he. Ik werk momenteel in het weekend op een dressuurstal en ga in september met een nieuwe studie beginnen, sport gezondheid en management. Als ik daar klaar mee ben wil ik dat ook gaan betrekken op de paardensport. Dan zal ik dus wel actief zijn in de paarden wereld, maar niet als stal medewerker.

   • Cynthia - Liefde voor mode 21 juni 2016 / 19:26

    Ah wat leuk! Ik ben heel benieuwd hoe dat je gaat bevallen. Ik zie net dat je ook bij Willemijn & Martine bezig bent, leuk!! Die volg ik al een hele lange tijd.
    Ik ga je in ieder geval nog even volgen de komende tijd. Leuk om zo een mede-paarenliefhebber te vinden die ook blogt!

    • Kirsten 22 juni 2016 / 09:26

     Ik ben zelf ook wel heel benieuwd haha! Ja ik loop nu al drie weken stage bij ze, echt ontzettend leuk! Heel leerzaam en gezellig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *