Tips voor als je onderweg een paard tegenkomt (auto, fiets, hond) + eigen ervaring

De lente is alweer even bezig en het mooie weer laat zich ook eindelijk steeds vaker zien. Iets waar we allemaal naar uit hebben gekeken, maar het brengt ook wat dingen met zich mee. Ik rij al bijna mijn hele leven paard en ik heb al een aantal keer bijna een erg ongeluk gehad omdat mede weggebruikers vaak niet weten wat ze moeten doen als ze een ruiter met paard tegen komen. Van het weekend hoorde ik dat een bekende van mij een ernstig ongeluk heeft gehad doordat een auto met aanhanger veelte hard langs haar reed waardoor ze een week in het ziekenhuis heeft gelegen. Tijd om jullie te vertellen wat je moet doen als je een paard met ruiter onderweg tegen komt!

 

Tips voor als je een paard wilt passeren en je bent met de auto

 1. Neem je snelheid terug. Een paard is een vluchtdier en schrikt zich echt rot als jij met een enorme snelheid voorbij komt razen.
 2. Als je het paard nadert, ga er dan met een ruime bocht omheen. Jij wilt toch ook niet dat het paard uit schrik bovenop je auto springt?  Komt er een bocht aan, wacht dan gewoon even. En ga niet te dicht achter haar rijden.
 3. Als je het paard gepasseerd bent, ga dan niet opeens vol gas geven, want ook hier kunnen ze van schrikken.
 4. Wanneer je een groep tegen komt, zorg dan dat je in éen keer de groep voorbij kan gaan. Het zijn kudde dieren dus ze blijven graag bij elkaar. Lukt dit niet omdat je tegenliggers ziet aankomen, wacht dan gewoon even!

 

Tips voor als je met de (race)fiets/mountainbike paarden wilt passeren 

 1. Neem je snelheid terug. Een paard is een vluchtdier en schrikt zich echt rot als jij met een enorme snelheid voorbij komt razen.
 2. Als je het paard van de achterkant passeert, laat dan even weten dat je er aan komt. Zeg even “Hoi, ik/wij kom(en) er even langs”. Zo let de ruiter nog een beetje extra op en kan zij ook laten weten als het even niet lukt.
 3. Neem afstand als je er langs rijdt, het paard kan schrikken van het geluid en bovenop je fiets springen, of keihard weg rennen..
 4. Ook op je racefiets moet je niet als een malle weg gaan fietsen, hier schrikken ze gewoon van.

Tips voor als je met de hond een paard tegen komt 

 1. Loop je in een gebied waar ook ruiterpaden zijn? Let dan extra goed op. Een paard kan enorm schrikken als er opeens een hond uit de bosjes komt rennen. Je wilt het als honden eigenaar niet op je geweten hebben dat de hele kudde/het paard op hol slaat en er misschien wel mensen vallen.
 2. Als je weet dat je hond niet altijd luistert in dit soort situaties, hou hem dan even aan de lijn! De bewegende benen van een paard en de wapperende staart vinden veel honden heel interessant. Als je hond achter de paarden aan gaat en hij gaat naar de benen happen of in de staart hangen weet je niet wat er kan gebeuren. Het paard raakt vaak in paniek en kan gaan slaan, je wilt niet weten wat er dan kan gebeuren..

 

Eigen ervaringen

Zoals ik al zei rij ik al een aantal jaar en ik heb al behoorlijk wat mee gemaakt. Zo ben ik in Engeland tijdens mijn stage bijna achterover gevallen omdat er een groep wielrenners keihard langs wilde razen. Het (jonge) paard schrok van het geluid en begon te stijgeren (op zijn achterbenen te staan). Ik heb de groep gevraagd even te wachten tot ik hun voorbij was. Het duurde even want hij vond het heel eng. Hij kwam een aantal keer heel erg omhoog waardoor hij bijna zijn evenwicht verloor en we dus bijna achterover vielen. Uiteindelijk ging hij er langs en kreeg ik respect vanuit de wielrenners. Het is goed afgelopen, maar het kon ook echt mis zijn gegaan.

Op mijn twaalfde was ik met een groepje op buitenrit op Ameland, onwijs leuk. Tot er een hond uit de bosjes kwam rennen en achter de paarden aan ging. Alle paarden sloegen op hol en ik ben keihard gelanceerd tegen de boom: dikke hersenschudding en wat kneuzingen laten. De ambulance moest komen. De honden eigenaar voelde zich (gelukkig) enorm schuldig.

Daarnaast heb ik heel vaak gehad dat auto’s met en zonder aanhanger keihard langs me reden waardoor het paard enorm schrok. Gelukkig sprongen ze bij mij steeds van de auto’s af, maar dat kan ook echt anders zijn!

Mocht je een paard passeren en je ziet toch dat hij schrikt, wacht dan even. Vraag of de ruiter in orde is en help als ze is gevallen.  

 

Geniet allemaal op de weg, maar hou gewoon rekening met elkaar. Een ongeluk zit echt in een klein hoekje en voor je het weet is het helemaal mis.

 

Liefs,

Kirsten

2 Reacties

 1. 17 april 2018 / 13:55

  Wat een goed artikel! Ik rijd ook al jaren en mijn pony is niet echt een held als het op fietsers aankomt en er heeft ook eens een hond in z’n staart gehangen. Jammer dat veel mensen niet weten hoe ze zich het best kunnen gedragen als er een paard tegemoet komt.

  • Kirsten
   Auteur
   17 april 2018 / 14:20

   Dankjewel Elana! Ik merk ook dat heel veel mensen geen idee hebben wat ze precies moeten doen als ze onderweg een paard tegenkomen. Heel frustrerend als ruiter zijnde. Ik hoop op deze manier de doelgroep te bereiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *