De voordelen van ADD (Attention Deficit Desorder)

Ik schreef al wel een eerder over Add, Attention Deficit Desorder. Mijn verhalen zijn niet altijd positief over ADD. Ik vind het soms moeilijk om goed te functioneren en te passen in de gemaakte maatschappij waarin wij hedendaags leven. Alleen een leven zonder ADD kan ik mij niet voorstellen en dat hoef ik ook helemaal niet. ADD heeft namelijk ook hele mooie kanten, die voor mijn gevoel te vaak vergeten worden. Lees je mee?

Ik vind het belangrijk om over dit onderwerp te schrijven. Het maakt mij tot wie ik ben. Op mijn mindere dagen, maar ook zeker op mijn goede dagen. Een leven zonder ADD kan ik mij niet voorstellen en lijkt mij ook best saai. Mag ik best zeggen, toch? Weet jij eigenlijk wat de voordelen van ADD zijn? Ik weet dat ik ze heb, maar ben mij hier niet altijd bewust van. Iemand zonder ADD zal zich ook niet bewust zijn van veel dingen. Zo was ik zondag op de Bike Motion wat echt onwijs leuk was, maar mij ook bijzonder veel energie kost. Ik heb namelijk geen filter die de geluiden om mij heen wegzuivert, het felle licht makkelijk verdraagt en alle indrukken rustig laat zakken. Ik hoor, zie en ruik alles. De hele dag door. Alle indrukken rennen op mij af. Fijn, maar soms ook dood vermoeiend.

 

Maar wat zijn dan de voordelen? Nou dat zijn de volgende dingen zeker!

Voordelen

Creatief

Ik ben niet voor niks blogger zullen we maar zeggen ;). Ik vind het heerlijk om dingen te maken. Zo speelde ik vroeger dwarsfluit, kleurde ik veel en was ik altijd dingen aan het maken. In mijn hoofd ben ik altijd bezig met het creëren van nieuwe dingen. Dagelijks bedenk ik wel een nieuw concept. Lang niet alles voer ik uit, maar creatief bezig zijn vind ik heerlijk en zorgt voor rust in mijn hoofd.

Enorme motivatie voor dingen die ik interessant/leuk vind

Dingen die mijn interesse wekken, die ik echt leuk vind, laat ik nauwelijks los. Ik wil er alles van weten en ik wil er goed in worden. Ik stop niet als ik halverwege ben, maar wil alles eruit halen waarvan ik denk dat het erin zit. Dag en nacht ben ik er mee bezig.

Hyper focus

Je moet het onder controle zien te houden en dan kan je het heel voordelig in zetten. Ik heb hier zelf nog wel eens moeite mee. Soms lukt het mij gewoon echt niet om te focussen, ook niet als het écht moet. Dan kan ik toch beter iets anders doen en het een uur later proberen. Maar als ik in een hyper focus zit, dan vliegt de tijd voorbij en heb ik het gevoel alsof ik de hele wereld aan kan ;).

Fantasierijk

Uren kan ik uit het raam staren en fantaseren over mijn toekomst, het leven, het verleden.. Alles komt te pas en ik vind het fijn om soms even mijn gedachtes los te laten en mijn fantasie zijn gang te gaan. Alles kan en mag in die wereld. Heerlijk!

Kan goed inleven in andere mensen/situaties

Het verplaatsen in een ander en zijn/haar situatie is iets wat mensen met ADD vrij gemakkelijk af gaat. Ik ben heel gevoelig voor iemand zijn/haar energie en kan me makkelijk in iemand verplaatsen.

Gaat uitdagingen niet uit de weg

Een uitdaging laat ik niet snel gaan. Ik vind ze leuk en interessant. Als ik iets wil bereiken en iemand zegt dat ik het niet kan, wil ik het tegendeel bewijzen. Ik ga door het gaatje en wil mezelf laten zien. Maar, alleen voor de dingen die ik echt leuk vind. Anders maakt het mij vrij weinig uit.

Out of the box denkend

Doordat ik dingen makkelijk in perspectief kan plaatsen, kan ik makkelijker out of the box denken. Ik laat mijn fantasie de vrije loop en mijn creatieve geest weet daar wel raad mee. Ik kom wel eens met ideeën waar men in eerste instantie niet aan denkt maar als ik het uitleg vinden ze het vaak wel tof.

Veerkracht

Zoals ik al eens verteld heb is het hebben van ADD echt niet altijd makkelijk. Maar ik ga geen uitdagingen uit de weg en pak na de tegenslag graag de draad weer op. Ik vind dit ook erg belangrijk. Ik mag teleurgesteld en verdrietig zijn als er iets tegen zit, maar na een tijdje is het weer tijd om de schouders eronder te steken en vooruit te kijken.

Intuïtie

Als je AD(H)D hebt, heb je een scherpe intuïtie. Super handig!

 

Mijn eigen ervaring 

Hierboven heb ik een heel mooi rijtje opgesomd, eentje waar ik mij zeer zeker in herken. Het zijn fijne eigenschappen die ervoor zorgen wie ik ben. Ze kosten alleen wel enorm veel energie. Ik heb altijd veel pieken en dalen, niet alleen in mijn energie level, maar ook in mijn leven. Soms gaan er dingen fantastisch, zit ik een hele goede flow en vind ik alles super leuk en gaat het ook echt goed. Dit versterkt elkaar en dat geeft een enorm fijn gevoel! Soms gaat het minder en dan kan ik in een negatieve spiraal terecht komen. Dan lukt het out of the box denken ook helemaal niet en ben ik even niet zo veerkrachtig. Mijn hyperfocus werkt dan nog minder goed mee en ik geef mijn creativiteit dan geen ruimte. Ik heb hier jaren lang (4 jaar om precies te zijn) medicijnen voor geslikt en dat vond ik misschien nog wel erger. Mijn emoties werden enorm afgevlakt. Zonder medicijnen vind ik dingen bijvoorbeeld héel erg leuk, of héel erg stom. Er is geen zwart of wit. Met medicijnen vond ik opeens alles wel “prima”. Binnenkort zal ik er wat meer over vertellen!

Heb jij AD(H)D? Of ben je misschien Hoog Sensitief? Vertel erover! Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

 

Liefs,

Kirsten

4 Reacties

 1. Esther
  5 maart 2018 / 19:26

  Mooie blogpost! Ik heb zelf ook ADD en herken ook heel veel dingen waar jij hierboven overschrijft. Ik vind dat we wel vaker naar de positieve kanten ervan mogen kijken:)

  • Kirsten
   Auteur
   5 maart 2018 / 19:41

   Bedankt voor je reactie Esther! Ik vind ook dat we vaker de positieve kant mogen laten zien, dus daar wil ik mee beginnen door er meer over te delen op de blog. Wat zijn jouw voordelen?

 2. 7 maart 2018 / 11:56

  goed om de positieve dingen te benoemen! kan me voorstellen dat die ook veel energie vreten, maar ook krijg je er weer voor voor terug!

  • Kirsten
   Auteur
   7 maart 2018 / 13:26

   Ja ik vind het heel belangrijk om ook de positieve kanten te laten zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *