Wat is nu eigenlijk die pijn waar ik het telkens over heb?

Al maanden roep ik op Instagram dat ik ontiegelijke pijn in mijn benen heb, maar dat ik het maar niet kan plaatsen. Mijn gewrichten werken gewoon zoals ze zouden moeten doen en het is niet dat ik iets niét kan, het doet alleen ontiegelijk veel pijn. Ik ben gister voor de tweede keer bij een psychosomatische therapeut geweest en daar heb ik uitleg gehad. Een uitleg die ik vandaag aan jullie ga (proberen) te geven. Lees je mee?

Chronische pijn versus acute pijn

Acute pijn

Acute pijn is pijn die door een voorgeval opeens op komt. Voorbeeld: Je wordt aangereden, hierdoor val je van je fiets en je breekt je arm. Je hersenen geven een signaal af dat je arm gebroken is. Er gaat een soort alarm af, laten we zeggen, het brandalarm gaat af. Je gaat opzoek naar de pijn, in dit voorbeeld wordt er een röntgenfoto gemaakt en je ziet een breuk (meestal dan). Je krijgt (waarschijnlijk) gips en na een aantal weken is dit hersteld. Het alarm in je lichaam stopt, je zenuwstelsel stopt met het afgeven van het sein naar je hersenen en terug. Dit is over het algemeen tussen de 3-6 maanden in je lichaam opgelost.

Chronische pijn 

Dit is een andere soort pijn. Je zenuwstelsel geeft dat zelfde brandalarm af, alleen je kan geen directe oorzaak vinden: er staat niks in brand, er is niks gebroken, maar je lichaam blijft wel alarmsignalen afgeven. Nadat je het een aantal keer hebt gereset of behandeld; in mijn geval nadat ik het een paar keer heb laten masseren, ga je kijken naar het achterliggende systeem. In dit geval het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel blijft telkens een sein afgeven van pijn.

Wat heb ik dan?

Ik gaf al aan, ik kan alles wel, maar heb wel continu pijn. De ene dag is de pijn meer aanwezig dan de andere dag. Ik kan er prima mee lopen, sporten en uitrusten, alleen ik heb telkens een naar en pijnlijk gevoel. Er is gekeken naar mijn gewrichten en die doen het allemaal erg goed, gewoon zoals ze zouden moeten doen. Ook je spieren doen het gewoon goed, zoals ze zouden moeten, zo voelt het alleen niet.

Er is iets mis in je zenuwstelsel, die staat scherper afgesteld waardoor signalen die niet doorgestuurd hoeven te worden wel doorgestuurd worden en die worden geïnterpreteerd als gevaarlijk, dus pijn.

Snelweg in mijn zenuwstelsel

Normaal gesproken als je een pijnscheut ergens hebt, geeft dit een signaal af naar je hersenen en je hersenen sturen direct een sein terug. Dit is een verbinding, maar geen snelweg. Hoe vaker je dit signaal afgeeft, hoe drukker de weg wordt. Op den duur wordt er een snelweg binnen je zenuwstelsel aangelegd. Zodra er dus een pijn signaal optreed, gaat dit signaal niet over de lokale (om)weg, maar over de snelweg zodat je hersenen direct op de hoogte zijn. De snelweg wordt steeds drukker bezet en op den duur krijgen je hersenen al een sein als je met je handen langs je benen heen gaat. De alarmbellen gaan dus eigenlijk continue af.

Pijn gekoppeld aan emoties, gedrag, herinneringen en gedachten

Pijn is vaak gekoppeld aan een bepaalde emotie, gedrag, herinnering of gedachte. Toen ik zaterdag een poging deed tot fietsen en ik binnen 6 km al enorme pijn had, was ik teleurgesteld (=emotie). Het teleurgestelde gevoel maakt het seintje over de snelweg alleen maar erger. Er komt meer spanning op te staan, dit heeft vervolgens weer consequenties op mijn gedrag (verslagen, boos), op mijn herinnering (“de vorige keer deed het binnen 6km al pijn”) en op mijn gedachten (teleurgesteld, zie je wel “ik kan het niet”, er is echt iets mis!”)

Aanpak

Het is van enorm belang dat we snelweg in mijn zenuwstelsel weer om gaan bouwen naar een rustige 30 km zone. Dit kunnen we alleen bereiken door ontspanningsoefeningen te doen, rust te nemen en goed te luisteren naar de behoeftes van mijn lichaam + de belasting en belastbaarheid van je lichaam weer in evenwicht brengen.

Ik heb nu een oefening mee gekregen die ik elke dag moet doen en dan gaan we volgende week verder kijken.

 

Ik ben in behandeling bij Inter Fysio.

 

 

 

2 Reacties

  1. 26 april 2018 / 19:28

    Wat fijn dat er nu een beetje een verklaring is voor je pijn! hopelijk helpen de oefeningen je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *